Sezon na jabłka w pełni 🍎🍎🍎  I to chyba wszystkich cieszy, bo jak wskazują wyniki badań, jabłko stanowi obok truskawki ulubiony owoc Polaków 🙂 Jabłka zdecydowanie warto włączyć do swojej diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne. Poza tym z jabłek można „wyczarować” mnóstwo fantastycznych dań. Kto nie przepada za szarlotką, prawda? Wkrótce przepis na fit jabłecznik – zdrowe, lekkie ciasto z jabłkami – oczywiście bez cukru, za to z cynamonem, migdałami i mnóstwem smaku! A nieprzekonanych do jabłek przekonuję 🙂

Jabłka to 50 kcal na 100 g oraz IG wynoszące 36*

Co to oznacza? Że owoc ten jest niskokaloryczny, a jego niski indeks glikemiczny kwalifikuje go jako owoc dobry zarówno w diecie w insulinooporności, jak i cukrzycy typu 2.

Jabłka to źródło błonnika, witamin i minerałów

Witaminy A i C, minerały, w tym wapń, magnez i potas oraz błonnik pokarmowy (2,0g na 100g) * – to właśnie znajdziemy w jabłkach. Witaminy i minerały są nam niezbędne do prawidłowego, codziennego funkcjonowania naszego organizmu. Błonnik wspomaga układ pokarmowy (zaparcia!) i jest naszym sprzymierzeńcem m.in. w insulinooporności, cukrzycy oraz w obniżaniu poziomu LDL cholesterolu we krwi.

Polifenole zawarte w jabłkach (skórka!) mogą obniżać ciśnienie krwi

Pektyny zawarte w jabłkach (rodzaj błonnika) działają z kolei, jak naturalny prebiotyk

Stąd też kondycja naszych jelit przy regularnym spożyciu jabłek może ulec poprawie

Skórka jabłek bogata jest w kwercetynę

A ta stanowi istotny czynnik w regulacji układu odpornościowego, wyciszaniu stanów zapalnych w organizmie, działaniu zapobiegawczym w ryzyku wystąpienie astmy i reakcji alergicznych. Dlatego też jabłek nie obieramy ze skórki!

 

Naukowcy wskazują także na potencjalne działanie przeciwnowotworowe jabłek, kardioprotekcyjne, a także ochronne dla układów kostnego i pokarmowego.

 

* Żywienie człowieka i analiza żywności. Wybrane zagadnienia. Red. naukowa H. Grajeta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opublikuj komentarz