
Kokosowy deser – prosty i b艂yskawiczny w przygotowaniu
Kokosowe kulki z migda艂em w 艣rodku, co艣 jak te ze sklepu… 馃檪 Ja proponuj臋 domowy deser (kulk臋 traktujemy w艂a艣nie jako syc膮cy deser, nie lekk膮 przek膮sk臋, i si臋gamy po takie rozwi膮zanie jedynie od czasu do czasu 馃槉) przygotowany bez cukru rafinowanego, z prostych sk艂adnik贸w. Przygotowanie? Zajmie – jak zwykle – zaledwie kilka chwil! 馃檪 馃ゥ馃尨
Deser kokosowy – sk艂adniki na 12 kulek:
- 200 g wi贸rk贸w kokosowych + nieco do obtoczenia gotowych kulek
- 6 艂y偶ek dobrej jako艣ci syropu z agawy (lub miodu, ten jednak ma ju偶 wy偶szy indeks glikemiczny; ewentualnie mo偶emy si臋gn膮膰 po zmielony na py艂 erytrytol, czy stewi臋 – rozwi膮zanie mo偶na swobodnie dopasowa膰 do w艂asnych potrzeb i jednocze艣nie zredukowa膰 nieco ilo艣膰 kalorii. Erytrytol, czy stewia to z pewno艣ci膮 propozycja dla os贸b, kt贸re musz膮 utrzymywa膰 w ryzach cukier)
- 10 艂y偶ek bio oleju kokosowego nierafinowanego (藕r贸d艂o m.in. kwas贸w laurynowego, kaprylowego i kaprynowego, st膮d te偶 w艂a艣ciwo艣ci bakteriob贸jcze, przeciwgrzybicze i wirusob贸jcze oleju***)
- 12 migda艂贸w (藕r贸d艂o b艂onnika, bia艂ka ro艣linnego, nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, witamin z grupy B, witaminy E)
- opcjonalnie – bia艂ko serwatkowe lub ro艣linne bia艂ko konopne
- 艂y偶ka m膮ki kokosowej (藕r贸d艂o b艂onnika, niski indeks glikemiczny)
Przepis jest bardzo prosty, a deser kokosowy b艂yskawiczny w przygotowaniu.
Wszystkie sk艂adniki (poza migda艂ami i m膮k膮) zblendowa艂am, a nast臋pnie sch艂odzi艂am w lod贸wce. Po oko艂o godzinie wyj臋艂am mas臋 i formowa艂am z niej kulki. Do 艣rodka ka偶dej w艂o偶y艂am migda艂, po czym obtacza艂am kulki w wi贸rkach wymieszanych z m膮k膮 kokosow膮. Gotowe kulki ponownie wsadzi艂am do lod贸wki (musz膮 by膰 dobrze sch艂odzone – podajemy je wprost z lod贸wki!).
I tyle 馃槉
Zdrowy kokosowy deser, ale …
Kulki maj膮 prosty sk艂ad i zero cukru rafinowanego (syrop z agawy jest jego zamiennikiem o niskim indeksie glikemicznym od 15 do 30, obni偶onej kaloryczno艣ci i wysokiej s艂odko艣ci, dlatego mo偶emy stosowa膰 go mniej; korzystaj膮c ze s艂odzik贸w mo偶emy dodatkowo obni偶y膰 warto艣膰 kaloryczn膮 deseru). Jednak ka偶da kulka to spora ilo艣膰 t艂uszczu, a zatem i kalorii (220 kcal na 1 sztuk臋; 艂adunek glikemiczny 0,9; 20g t艂uszczu, 8,6g w臋glowodan贸w; 1,75g bia艂ka, 4,6g b艂onnika). „Sklepowa” kokosowa kulka to, dla por贸wnania, 63 kcal (zasadnicza r贸偶nica jest jednak w wielko艣ci i wadze s艂odyczy, tutaj mamy propozycj臋, kt贸ra jest deserem, zatem por贸wnujemy j膮 np. do kawa艂ka ciasta).
*** Olej kokosowy to 藕r贸d艂o nasyconych kwas贸w t艂uszczowych – to tr贸jglicerydy 艣rednio艂a艅cuchowe, kt贸re s膮 艂atwo przyswajalne i wykorzystywane przez organizm w celach energetycznych, a nie jako materia艂 zapasowy w formie gromadzonej tkanki t艂uszczowej. St膮d te偶 popularno艣膰 oleju w tzw. dietach odchudzaj膮cych, a tak偶e niskow臋glowodanowych.
Z drugiej strony olej kokosowy mo偶e wp艂ywa膰 na podniesienie frakcji cholesterolu LDL, jednak przy jednoczesnym wzro艣cie lipoproteiny HDL oraz obni偶aniu poziomu tr贸jgliceryd贸w. Tutaj zatem dzia艂anie oleju jest dwubiegunowe. St膮d te偶 przy zbilansowanej diecie i w sytuacji niewyst臋powania m.in. chor贸b uk艂adu kr膮偶enia, umiarkowane spo偶ycie oleju kokosowego nie b臋dzie 藕r贸d艂em negatywnych nast臋pstw.
… dlatego, jak zawsze – warto zachowa膰 zdrowy rozs膮dek i umiar, a deser traktowa膰, jedynie jako deser 馃檪
Po kulki kokosowe tak偶e si臋gamy rozwa偶nie 馃檪
Warto艣膰 od偶ywcza (dla deseru s艂odzonego syropem z agawy)
Warto艣膰 energetyczna: 220 kcal (138 kcal na 100g)