
Zielona sa艂atka ze szparagami
Szybka i prosta w przygotowaniu sa艂atka sezonowa 馃檪 艢wie偶e warzywa, zdrowy t艂uszcz i porcja bia艂ka, dzi臋ki czemu sa艂atka ze szparagami b臋dzie po偶ywn膮 propozycj膮 na drugie 艣niadanie, lunch lub kolacj臋, a nawet obiad.
Sk艂adniki na 3 porcje:
- 6 gar艣ci zieleniny (u mnie sa艂ata lodowa i rukola)
- 6 jajek
- p臋czek rzodkiewek
- 1 ma艂y / 艣redni og贸rek
- 3 艂odygi selera naciowego
- ma艂y p臋czek szparag贸w lub p贸艂 du偶ego
- zielona cebulka / szczypiorek
dressing:
- 6 艂y偶ek oleju lnianego
- 3 艂y偶eczki musztardy
- 1 艂y偶eczka miodu
- 3 艂y偶ki octu jab艂kowego
- 1 艂y偶ka wody
- s贸l pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka gotujemy na p贸艂twardo. Szparagi kroimy na mniejsze cz臋艣ci, gotujemy w osolonej wodzie 2 – 3 minuty. Rzodkiewki, seler i og贸rka kroimy w plastry, cebulk臋 siekamy.
Wszystkie sk艂adniki sa艂atki mieszamy ze sob膮, polewamy dressingiem.

Warto艣ci od偶ywcze dla 1 z 3 porcji:
warto艣膰 energetyczna: 437 kcal
bia艂ko: 18,8 g
t艂uszcz: 32,3 g
w臋glowodany: 19,9 g
b艂onnik: 5,77 g