
Dieta przeciwwirusowa i kurkumina
Jak wskazują wyniki najnowszych badań (publikacja w „Journal of General Virology”, 17.07.2020 – Antiviral and virucidal effects of curcumin on transmissible gastroentertis virus in vitro) kurkuma, a dokładnie jeden z jej składników – kurkumina, może pomagać w eliminacji niektórych wirusów. Właściwość ta została zweryfikowana w przypadku wirusa zakaźnego zapalenia żołądka i jelit. Dodatkowo, potwierdzono, że kurkumina hamuje namnażanie wybranych typów wirusów, w tym wirusa dengi, zapalenia wątroby typu B, czy też wirusa Zika.
To obiecujące doniesienia, które można dopisać do długiej listy właściwości prozdrowotnych kurkuminy i jej pozytywnego wpływu na naszą odporność. Poznajmy więc tę wyjątkową substancję nieco bliżej 🧡
Kurkuma i kurkumina – na czym polega różnica?
Kurkuma to inaczej kłącze ostryżu długiego (inne nazwy to ostryż domowy, szafranica, szafran indyjski, żółcień lub żółty imbir). Roślina ta należy do rodziny imbirowatych i jest uprawiana w Azji południowo – wschodniej, w Indiach oraz w Chinach. Kurkuma występuje powszechnie w formie sproszkowanej i stanowi przyprawę nadającą potrawom charakterystyczny smak i żółtopomarańczowe zabarwienie. Kurkuma jest także składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej – curry.
Kurkumina to z kolei jeden z najbardziej aktywnych związków fitochemicznych kurkumy. To właśnie tej substancji zawdzięczamy właściwości prozdrowotne kłącza ostryżu długiego. Wiele z nich odkryto już setki lat temu. Stąd też kurkuma stosowana jest powszechnie w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz hinduskiej.
Kurkuma i jej wartości odżywcze
100g kurkumy dostarcza ok. 390 kcal. To bogate źródło skrobi (niemal 70%), a także białka (ok. 6%) i tłuszczu (ok. 5%). Kłącze zawiera:
- wapń
- żelazo
- potas
- sód
- witaminy z grupy B
Co jednak najistotniejsze, kurkuma, a dokładnie jej składnik – kurkumina – wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Dieta, w którą wkomponujemy tę właśnie przyprawę, może skutecznie wzmocnić naszą odporność, a także stanowić ważny element w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób.
Jak kurkumina wpływa na nasze zdrowie?
Kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Dieta bogata w kłącze ostryżu, bądź ewentualna suplementacja preparatami zawierającymi odpowiednie dawki kurkuminy, może być zatem stosowana m.in. w przypadku
- miażdżycy (kurkumina poprawia czynność układu sercowo – naczyniowego, pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL oraz poziomu trójglicerydów)
- cukrzycy (kurkumina m.in. obniża poziom cukru we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę)
- reumatoidalnego zapalenia stawów (kurkumina hamuje rozwój chorób autoimmunologicznych)
- astmy,
- chorób neurodegeneracyjnych (kurkumina m.in. wykazuje działanie neuroprotekcyjne, pomaga tworzyć komórki mózgowe, hamuje pogorszenie funkcji poznawczych w chorobie Alzheimera)
- nowotworów (kurkumina m.in. ogranicza wzrost nowych naczyń krwionośnych w guzach, hamuje rozwój komórek rakowych w nowotworach jamy ustnej, poprawia skuteczność leczenia raka piersi).
Dodatkowo:
- biodostępne formy kurkuminy mogą pomagać w utracie nadmiernej masy ciała w przypadku nadwagi (European Review for Medical and Pharmacological Sciences, listopad 2015, 19 (21))
- kurkumina zmniejsza stres oksydacyjny poprzez wiązanie się z żelazem oraz podwyższanie poziomu witamin C i E – w ten sposób zwalcza wolne rodniki
- kurkumina hamuje enzymy, które pośredniczą w postawaniu stanów zapalnych, wykazując jednocześnie działanie przeciwzapalne silniejsze niż ibuprofen, czy aspiryna (Phytotherapy research, czerwiec 1999)
Kurkumina kontra drobnoustroje
Dieta na odporność to między innymi kurkuma dodawana do codziennych potraw, warzywno – owocowych koktajli, a także porannych jaglanek, czy ciasteczek owsianych na drugie śniadanie 😊 Dlaczego? Otóż obecność tej wyjątkowej przyprawy w naszym menu pomoże nam skuteczniej zwalczać infekcje. Kurkumina zdolna jest bowiem do aktywacji receptora witaminy D. A ta, jak wiadomo, pełni kluczową rolę w zwalczaniu infekcji przez nasz organizm. Kurkuma wykazuje działanie przeciwwirusowe, w połączeniu z piperyną – przeciwgrzybicze, a w połączeniu z antybiotykami – przyspiesza leczenie zapalenia płuc.
Dieta na odporność – jak spożywać kurkumę?
Kurkumina to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego przyprawiając kurkumą dowolną potrawę pamiętajmy, aby danie zawierało zdrowe tłuszcze.
Przedawkowanie kurkuminą raczej nam nie grozi, oczywiście, jeśli włączymy kurkumę, jako element wzbogacający smak i kolor codziennych potraw. Korzystając przy okazji z jej prozdrowotnych właściwości 😀 W przypadku suplementacji kurkuminą, należy jednak zachować ostrożność.